fredag 9 november 2012

Hampus egna adventskalender med godis!


Hampus, 10 år, fick en idé om att han ville göra sin egen godiskalender inför advent. Sagt och gjort. Några dagar senare var den färdig, tillverkad av hård kartong, plakatkartong, tändsticksaskar och guldpapper, fylld med favoritchoklad. Det mesta gjorde han själv, mamma hjälpte till med tekniska lösningar. Hampus blev väldigt nöjd med resultatet: "- Mamma, det här är nog det bästa pysslet vi har gjort!"


Godiset ligger på plats i de 24 facken! Dags att limma på framsidan med luckorna. Men så här gick vi tillväga innan vi kunde fylla kalendern med godis: 


1. Tomma tändsticksaskar klistrades på tjock kartong. Den inre delen av asken blir fack i kalendern. tändsticksaskarnas yttre hölje blev en yttre ram samt distanser mellan facken. Vi klädde även in kanten men remsor av guldapper. Vi använde vitt skollim och pensel till allt. Redan nu satte vi också snöre på kalendern. 


2. För att få rätt placering på luckorna lade vi smörpapper över alla facken av tändstickor och ritade in luckornas placering. (Luckorna gjorde vi lite mindre än facken). Hampus fick en liten mall i lila kartong som hjälp. Streckad linje är gångjärns-sida. Här gäller det att hålla reda på vad som är upp och ner samt fram och bak därför skrev vi det på smörpappret.


3. Vi skar ut luckorna ur smörpappret och lade smörpappret på baksidan av kalenderns framsida med bild. Med hjälp av smörpappersmallen ritade vi in luckornas placering på baksidan av kalenders framsida med bild. Luckornas gångjärnssida gjorde vi streckade för de skulle INTE skulle skäras. Övriga tre sidor fick hel linje förutom små, små avsnitt som håller luckan stängd till det att de ska brytas upp.


4. Hampus ritar och färglägger framsidan till sin kalender. Bilden på tomten hittade han på internet som han med ögonmått fortstorade och ritade av. För färgläggning använde sig av både tuschpennor, vanliga färgpennor  och guldtuschpenna.

(nov 2012)

1 kommentar:

  1. Gud vilken underbar Id'e! Kommer jag definitiv att sno och göra till mina barn nästa år. Har länge funderat på hur man skulle kunna lösa facken bäst. Och det här var ju super. =)

    SvaraRadera